Wat is een verhuurhypotheek en wat zijn de voordelen?
Wanneer je een hypotheek afsluit, leen je geld om een woning te kopen. In veel gevallen ga je er zelf in wonen. Het huis dat je koopt, kun je echter ook verhuren. Hiervoor bestaat een speciale verhuurhypotheek. Dergelijke hypotheken kennen weer andere voorwoorden dan een ‘normale’ hypotheek. Wat is nu eigenlijk precies een verhuurhypotheek en wat zijn de voordelen? Dat leggen we aan de hand van een aantal vragen en antwoorden uit.
Wat is een verhuurhypotheek?
Een verhuurhypotheek is bedoeld voor de aankoop van een woning die je vervolgens voor een langere periode gaat verhuren. Dat legt direct het verschil bloot met een normale hypotheek. Hierbij is het in de regel niet toegestaan om je woning (voor een langere periode) te verhuren. De woning is bestemd voor eigen gebruik en je wordt geacht er zelf in te wonen.
Bij een verhuurhypotheek geldt het omgekeerde. Hier is het juist de bedoeling dat je de woning ook daadwerkelijk gaat verhuren. Dit ben je zelfs verplicht. Voor een verhuurhypotheek gelden dan ook hogere rentetarieven. Dankzij de verhuur levert je woning namelijk rendement op. Daarom brengen geldverstrekkers een renteopslag in rekening. Deze opslag ligt zo rond de 1 procent.
Hoe kan ik toch mijn oude woning verhuren?
Ga je verhuizen, wil je een nieuwe woning kopen, maar wil je daarnaast ook je oude woning behouden en verhuren? Dan is het mogelijk om je huidige hypotheek om te zetten in een verhuurhypotheek. Dat is wel zo slim, want verhuren zonder toestemming van de geldverstrekker kan de nodige problemen opleveren.
Een geldverstrekker kan in zo’n geval namelijk je volledige hypotheek opeisen of je woning zonder tussenkomst van de rechter verkopen. Bovendien worden de kosten hiervan op jou verhaald. Door je normale hypotheek om te zetten in een verhuurhypotheek vervalt de plicht om in het pand te wonen en kun je zonder problemen je oude woning verhuren aan derden.
Hoeveel kun je lenen bij een verhuurhypotheek?
Als je een woning aankoopt om te verhuren, geldt altijd dat je een deel eigen vermogen in het pand moet steken. Afhankelijk van de situatie kun je tussen de 50% en maximaal 90% van de waarde van te verhuren woning lenen. Geldverstrekkers gebruiken hiervoor een zogenoemde Loan to Value (LTV) die wordt uitgedrukt in procenten.
Marktwaarde in verhuurde staat
Dit percentage weerspiegelt de hoogte van de hypotheek, afgezet tegen de marktwaarde van het onderpand. Zit er al een huurder in het pand, gaat het met andere woorden om een woning in verhuurde staat, dan is de marktwaarde lager dan wanneer deze nog vrij is van huur en gebruik. Dit heeft te maken met het feit dat al aanwezige huurder in de woning mag blijven wonen. De koper neemt als het ware ook de huurder over van de vorige eigenaar.
Hoeveel woningen mag ik verhuren?
Je kunt maar liefst vier woningen verhuren en hier een verhuurhypotheek voor aanvragen. Verhuur je meer dan vier woningen, dan word je gezien als een professioneel verhuurder. Een verhuurhypotheek kun je onder meer gebruiken voor appartementen, eengezinswoningen of woon/winkelcombinaties.
Wat zijn de voordelen van een verhuurhypotheek?
Investeren in vastgoed is gezien de lage spaarrente en de grote vraag naar woningen die er is in Nederland, een aantrekkelijk idee. Het wordt dan ook steeds populairder.
Zeker als je beschikt over voldoende eigen (spaar)geld, is het een interessante optie om dit geld te investeren in een koopwoning die je gaat verhuren. Je vult het deel eigen vermogen dat je in de woning steekt dan aan met een verhuurhypotheek.
Dankzij de huurinkomsten, levert de woning direct rendement op. Bovendien zijn deze inkomsten belastingvrij als je vastgoed in box 3 valt. Zo ontvang je maandelijks extra inkomsten die een stuk hoger zijn dan wanneer je spaargeld op de bank staat. Daarnaast bestaat de kans dat de waarde van je huis tijdens de verhuurperiode verder stijgt.
Het is tegenwoordig niet makkelijk om aan een woning te komen. Dat geldt misschien ook voor je (klein)kinderen. Je kunt de woning dus ook aankopen om aan hen te verhuren. Zo zijn zij verzekerd van een leuke woonplek die anders misschien financieel niet haalbaar zou zijn.